divendres, 30 de març de 2012

L'alcalde Trias, des de les vísceres, sobre els aldarulls de la manifestació

Senyor alcalde Trias,

Una vegada escoltada amb atenció l’entrevista que ha concedit al programa “el món a RAC 1”, no puc més que mostrar la més enèrgica protesta per les seves declaracions, al meu parer incendiàries, irresponsables, superficials i elaborades, si m’ho permet, des de l’estómac enlloc de ser fruit de la reflexió pausada i crítica.

No seré jo qui justifiqui la violència perpetrada ahir a Barcelona durant la manifestació en contra de la reforma laboral. Però és que vostè ha anat molt més enllà. Des d’una indignació gairebé diria que irracional, vostè ha disparat contra tothom i ha culpat de la violència a un sindicat (CGT), al Tripartit i concretament l’ex-conseller d’interior Joan Saura, però també als ciutadans que critiquen les actuacions dels Mossos, els piquets, el codi penal… només li ha mancat responsabilitzar de les destrosses a tota la ciutadania. Realment poc li ha faltat.

Vostè, alcalde, no pot dir que “Hi ha sindicats minoritaris que estan a favor de segons quins actes de violència”. Primer, perquè la funció d’un alcalde no és acusar a cap col·lectiu de res, i menys a través d’un mitjà de comunicació. I segon, perquè per fer una acusació tan greu com aquesta necessita proves irrefutables. Amb tot, entenc que la CGT, a qui vostè apunta directament a l’entrevista, emprendrà accions legals contra la seva acusació, i això òbviament, tingui les conseqüències que tingui, dona una imatge molt poc seriosa de qui governa a la ciutat més important de Catalunya.

El mateix passa quan acusa a l’anterior govern de la Generalitat, el Tripartit, d’haver fet “la gara-gara” als grups violents. Per si no se n’adona, sr. Trias, amb això està dient que des de la conselleria d’Interior, però també des dels alts càrrecs fins als policies de carrer dels Mossos d’Esquadra van permetre les actuacions il·legals dels violents. Li repeteixo el mateix que abans. En té proves d’això que diu? Perquè si no és així, s’haurà ficat vostè mateix a la gola del llop d’una manera totalment irresponsable.

Més sorprenent que tot això, encara que sembli impossible, és la defensa aferrissada que fa de les actuacions dels Mossos d’Esquadra. “Durant molt de temps els Mossos d’Esquadra aquí és com si fossin els dolents. Acabarem discutint si han tirat una pilota de goma de més o de menys”. Escolti, alcalde, una mica de seriositat. Aquí no es parla de bons i de dolents, la societat és molt més madura del que vostè es pensa. Les actuacions que la ciutadania, amb tota la raó del món, ha criticat dels Mossos d’Esquadra són el casos en què aquests han actuat amb una violència i impunitat més pròpies d’un règim dictatorial que no pas d’una autèntica democràcia davant de manifestants ab-so-lu-ta-ment pacífics. Com per exemple les que va perpetrar a la plaça Catalunya contra els indignats durant el famós desallotjament. I no m’expliqui pel·lícules perquè jo hi era i ho vaig veure amb els meus propis ulls. I de violent no en tinc res.

D’altra banda, evidentment que discutirem si han tirat una pilota de goma e més o de menys! Hauríem de discutir si són necessàries i saber amb precisió en quins casos vostè i el senyor Felip Puig creuen que el seu ús està plenament justificat. En qualsevol cas, la banalització que en fa d’un tema tan seriós i d’un mètode de defensa que ha causat més d’una tragèdia és, per dir-ho suaument, inquietant.

“Sempre passa igual. Al final hi ha una persona despistada que passa per allà que acaba rebent una pilota de goma i això tret de context acaba amb la indignació cap als Mossos. No, no… la barbaritat és la gent que crea aquests aldarulls, que es gravíssim”. Queda ben demostrat que per vostè és molt més important l’aldarull que la persona que passa pel carrer pacíficament i pot quedar mal ferida per una pilota de gomma. I això és inadmisible.

Intenti endurir les penes cap als responsables de la violència, pagui els desperfectes que s’han causat als comerços, faci una crida a la calma, intenti trobar solucions als problemes. Però pel seu bé, hauria de rectificar o dimitir, senyor alcalde. I com que ja m’imagino que no ho farà, almenys li demano que no torni a fer unes declaracions incendiàries com les que ha fet avui perquè no són pròpies d’un càrrec polític de la seva responsabilitat. Un alcalde de Barcelona no pot dirigir-se a la ciutadania com si fos a un bar amb uns col·legues i s’estigués desfogant de les tensions del dia anterior. És impresentable i dóna un penós exemple de com s’exerceix avui dia el poder: des de les vísceres. I si es pensa que els ciutadans no continuarem mirant amb lupa les actuacions de la policia i els exigirem un comportament escrupolosament democràtic, així com continuarem defensant els drets que vostès estan eliminant dia a dia, és que va molt equivocat. Ens trobarem a la pròxima manifestació.

1 comentari:

Maurici Capdet Mateu ha dit...

Un aplaudiment seguit d'una onada, Enric!

Afegeixo ara mateix el teu bloc als meus enllaços.

A reveure!